Guild Wars 2 och MMO-träsket

Jag blir alltid peppad när ett nytt lovande MMORPG dyker upp. Och jag har testat många. Aion, Lineage II, Star Wars: Galaxies, Ryzom, Warhammer Online, Old Republic, Age of Conan och så vidare. Men jag har aldrig fastnat längre än några veckor i något – med undantag för World of Warcraft. Spelet som höll mig fast  i fem år.

Nu är det dags igen – att testa något nytt. Och kanske stannar jag till och med kvar den här gången.

I lördags började jag spela Guild Wars 2 och jag har än så länge tagit ganska små stapplande steg i spelet. Mina två magikerkaraktärer (Human Mesmer och Sylvari Elementalist) är båda runt level 6 – av 80. Så jag har tagit det lugnt. Utforskat världen. Försökt förstå mig på attacker och skillsystem. Deltagit i en massa random världsevent och bara, varit.

Och jag gillar det. Det känns välbekant för mig som gillar MMO-genren samtidigt som det inför en för mig massa okända element. Som det där med att mina attacker varierar helt beroende på vilket vapen jag har. Eller att uppdragen inte på något sätt känns linjära eller repetitiva. Inget “plocka tio blommor och kom tillbaka till mig”. Istället känns det faktiskt som om jag springer runt i min lilla värld och så väljer jag att hjälpa folk. Eller att inte hjälpa folk. Och när vägen plötsligt attackeras av odöda så gör jag och alla andra i närheten av mig vårt bästa för att ta död på inkräktarna. Det känns på riktigt på något vis. Dessutom är jag förälskad i den drömska grafiska stilen.

Men den största bonusen för mig är avsaknaden av månadskostnad. Det kanske låter snålt, men det är sanningen. För jag har inte tid och ork att spela ett MMO fokuserat på ett sätt som gör att en månadskostnad känns legitim. Kanske beror det på att jag satt MMO-ribban ganska högt efter mina år i World of Warcraft. Där var det sju dagar i veckan, all speltid på dygnet, som gällde och vi spelade verkligen för våra slantar. Men det funkar inte idag. Plötsligt dyker ett annat spel upp som jag vill testa i ett par veckor och då vill jag inte ha dåligt samvete för att jag inte spelar mitt MMO samtidigt som jag betalar för det. Eller så är man gravid och orkar inte ens existera vissa dagar. Pressen är borta och jag kan spela i lugn och ro.

Så jag kommer nog att leva här ett tag framöver. I Tyria. Med pauser för annan spelunderhållning som står på listan. För imorgon släpps ju nästa DLC till Mass Effect 3 – Leviathan!

, ,

About EmmyZ

"I used to blog twice every day, but then I took an Arrow in the Knee" Spelar just nu: Guild Wars 2 (PC), LBP (Vita) Crisis Core (PSP).

6 Responses to “Guild Wars 2 och MMO-träsket”

 1. OhNoSpyware 27 augusti 2012 at 23:09 #

  Blir alldeles glad av det här inlägget och önskar att fler kunde ha samma avslappnade och sunda inställning till GW2 som du :) Ser folk springa runt och försöka toklevla så fort som möjligt, “grinda” hearts utan att utforska runt om (då missar man ju alla events!) och annat stressigt. Att ta sig tid att lära sig hur ett spel funkar (vilket spel som helst) borde ju vara A och O! I det här fallet är det ju meningen att hela spelet ska vara en upplevelse av det slag du beskriver. Utforskande är superviktigt.

  Håller helt med om månadskostnadsgrejen. Skulle inte alls gilla GW1 eller 2 lika mycket med månadskostnad. Skulle bli stressad och bränna ut mig totalt. Nu har jag spelat GW1 av och till i sju år utan att tröttna minsta lilla eftersom jag kan spela en vecka här, en dag där, en månad där osv utan minsta risk att känna mi stressad eller att jag kastar pengar i sjön. GW2 kommer funka på samma sätt. Tokbra <3

 2. EmmyZ 28 augusti 2012 at 21:44 #

  Skönt att se att fler tänker som jag :-) Det är egentligen det jag gillar med nya MMO.s, att upptäcka världen. Men i och med att jag vet att det kostar pengar skyndar jag på automatsikt. Nu känner jag mig bara totallugn. Tycker också att heöa upplägget med levlandet gör att det inte känns stressigt att skaffa exp. Gillar!
  EmmyZ skrev senast [type] ..Guild Wars 2 och MMO-träsket

 3. Tommy Håkansson 31 augusti 2012 at 9:57 #

  Ja, om jag någonsin testade ett till MMO efter WoW, så skulle det vara det här. Man verkar göra så mycket rätt, både med gameplay och marknadsföring.
  Tommy Håkansson skrev senast [type] ..Månadsresumé: Augusti

 4. EmmyZ 05 september 2012 at 20:03 #

  @Tommy: Ja, jag har verkligen den känslan också. Min man, som helt gett upp MMORPG sedan han slutade med WoW, har fastnat helt. De har liksom plockat bra delar från befintliga konkurrenter och satt samman dem på ett riktigt bra sätt vilket får det att kännas spännande trots att det följer den traditionella MMORPG-mallen.

  Jag längtar efter att komma lite längre för att se hur det håller i längden.

 5. Quid 08 september 2012 at 9:51 #

  Ett annat MMORPG som jag tror starkt på är Wildstar Online, dom verkar göra det mest rätt i min bok. Tror det kommer bli mitt nästa stora äventyr i den här genren, för min resa i Tyria och Guild Wars 2 är snart över…
  Quid skrev senast [type] ..Overkligt

 6. EmmyZ 11 september 2012 at 8:01 #

  Ja just ja, det här har jag sett förut också. Gillar humorn och cartoonish-stilen :-)
  EmmyZ skrev senast [type] ..Djupt ner med Leviathan

Kommentera

Länka till ditt senaste inlägg