Har vi medelåldare tid för dessa MMO-spel?

För ett tag sedan läste och skrev jag om en undersökning kring hur en traditionell gamer ser ut idag. Det som förvånade mig var att hardcore-spelaren, som var den dominerande gruppen (37 procent) rent storleksmässigt, representeras av kvinnor och män som är mellan 36 och 45 år gamla.. Hälften i den gruppen hade enligt undersökningen barn.

Nu har jag en bit kvar till 36, okej inte så långt, men jag känner att jag ändå passade in på beskrivningen. Jag har barn, spelar minst en gång i veckan, spelar mest ensam, föredrar action och äventyrsspel – precis som majoriteten i hardcore-gruppen. Väldigt få av “oss” spelar tydligen online.

Jag funderade lite över vad det beror på och kom ganska snabbt fram till att det antagligen är för att livets timmar inte riktigt räcker till när man hamnat mitt där uppe i ekorrhjulsperioden. Det är så mycket annat som tar tid. Jobb, barn, boendet. Så vi spelar när vi har tid, fokuserat men kanske under kortare perioder. På grund av det här finns det också därför en genre som i alla fall i mitt liv får stryka på foten, trots att det är en av mina absoluta favoritgenrer. För när ska jag ha tid och ork att engagera mig i ett MMO?

Jag brukade älska att engagera mig i spel som World of Warcraft, Star Wars Galaxies och flera andra onlinespel. Jag lade ner enormt mycket tid och energi på att bli bra, vara förberedd, dra mitt strå till stacken. Jag kunde spendera hela dagar med att bara glida runt och förbättra min karaktärs förutsättningar. Men när jag nu inte har den tiden känns spelandet i sig ganska meningslöst och jag blir enbart stressad över att jag inte hinner vara så engagerad som jag vill.

Star Wars: The Old Republic är mitt senaste MMO-test. Och jag älskade spelet från första början. Det är fint, stämningsfullt och helt klart så mycket Star Wars som jag hade hoppats på. Men efter en konversation med @GeekySwede (på Twitter) som idag föreslog att Old Republic borde ha varit ett Open World-spel istället för ett MMO, så önskar jag verkligen att det hade varit sanning. Förnär jag tar mig an ett MMO känns det numera överväldigande. Jag vill engagera mig mer än vad jag egentligen har tid med och när jag sedan tar paus ett par månader för att testa andra spel så känns det helt enkelt onödigt att det ligger en månadsavgift och tickar. Det kanske låter snålt, men fenomenet stressar mig.

För mig är grejen med MMO-spel att komma till End Game, att vara del av något storslaget och att göra det tillsammans med andra människor. Och hela den tanken faller lite när man bara hinner spela sporadiskt. Det är synd, för jag känner att jag missar en hel del riktigt bra spel. Just nu svider det lite i hjärtat när jag tänker på just Old Republic som jag så gärna vill spela men känner att jag inte har tid med. Dels för att det aldrig kommer att ta slut och dels för att jag har flera andra spel som lockar samtidigt. Kanske är det oändligheten som jag inte riktigt klarar av och känner att jag hinner med.

Så tänk om Old Republic hade varit ett avslutande Open World istället för ett MMO. Då hade jag kanske känt att det var mer logiskt att ta upp, lägga ned och ta upp igen. För jag vet att jag någon gång kommer att ha tid att avsluta det. Nu blir det övermäktigt.

, , ,

About EmmyZ

"I used to blog twice every day, but then I took an Arrow in the Knee" Spelar just nu: Guild Wars 2 (PC), LBP (Vita) Crisis Core (PSP).

9 Responses to “Har vi medelåldare tid för dessa MMO-spel?”

 1. Zackariasson 30 januari 2012 at 21:58 #

  Håller absolut med. Är snart 35 och har spelat spel i alla dess former sen jag var liten. Har nu 2 små barn på 2 och 4. Jobbar heltid plus att man har sambo och radhus att sköta om. Spela gör man den stackars tiden som blir över. Om man ens orkar med tanke på hur mycket annat som ska hinnas med först. Saknar verkligen att spela online den tiden som jag skulle vilja. Men samtidigt så uppskattar man nog spelandet mer nu när man väl orkar och har tid. Ett mycket bra inlägg. Ses förhoppningsvis online om, ska vi säga 10 år? ;)
  Zackariasson skrev senast [type] ..Lycka!

 2. Maria 30 januari 2012 at 22:51 #

  32, 2 barn, spelar både WoW och SWTOR men mest för rollspelandet spelare emellan. Jag tar mig tid. Men visst får jag påminna mig om att jag just därför inte kan vara bäst på pvp/pve. Ibland går jag in i singleplayerspel, rollspel då också, men det är som att läsa en bok – intensivt, sen klart, sen åter till vardagen. Numer blir det ofta kvällar med skrivande istället, men jag återvänder alltid. Månadskostnaden, tja, jag tycker uppenbarligen att rp-möjligheterna och lite pve/pvp i goda vänners lag är värt de hundralapparna :)
  Men jag förstår hur du menar. Tänk alla bra singleplayerspel -jag- missar för att jag leker Star Wars online ^^
  Maria skrev senast [type] ..Spel som kultur, vita penisar

 3. Robert 30 januari 2012 at 23:28 #

  Precis samma känsla här. Har för mkt spel att spela och känner sig stressad av mmorpg pga månadskostnaden tickar. Sedan så är det ju det där med att inte alltid själv kunna bestämma när man ska spela sim förälder. Man vill ju gärna spendera lite tid med sin sambo/fru/man också. Själv har jag inte spelat ett mmorpg med månadskostnad sedan WoW tBC kom ut, och det var ett tag sen. :p Så ja, jag tror det ligger någonting i vad du säger om den här åldersgruppen (även om jag själv bara blir 24 i år :s).
  Robert skrev senast [type] ..Spelminnet: Doom

 4. Oskar Källner 30 januari 2012 at 23:42 #

  Jag upplever precis samma sak. Jag är 33, arbetar och har två små barn hemma. Innan vi fick barn spelade jag en hel del WoW. Till slut la jag ner då det riskerade att ta över hela livet. Men nu är jag lite sugen på att ta upp det igen, testa på expansionerna jag inte hunnit med eller bara springa runt lite och känna på atmosfären. Men det finns inte en chans att hinna, speciellt inte om man ska hinna skriva en bok eller två också. Istället får jag klämma en timme här och en timme där framför Xboxen under sena kvällar när resten av familjen somnat.

  Men å andra sidan. Det är underbart att vara pappa. Jag skulle inte vilja byta det mot något annat. :-)
  Oskar Källner skrev senast [type] ..Filmer jag ser fram mot under 2012

 5. Joakim af Spelbröderna 31 januari 2012 at 0:32 #

  Det är inte bara MMO som blir en övermäktiga. Det räcker med tävlingsinriktade spel där matcherna bara varar i någon minut (valfritt fightingspel). I det fallet ser verkligheten ut som så att om man är “vuxen” och har arbete så är det nästintill omöjligt att sätta sig in i spelen så pass mycket som man vill göra för att komma i närheten av en nivå man vill befinna sig på….

  Egentligen är det bara att inse att det suger hårt att vara gammal.
  Joakim af Spelbröderna skrev senast [type] ..Spelbröderna i spelsoffan

 6. Alex 31 januari 2012 at 7:33 #

  Även om jag inte spelar MMO förstår jag precis vad du menar, jag håller på att i princip helt och hållet avveckla mitt onlinespelande (NHL & COD) för att kunna ägna min lilla speltid åt alla de andra spel jag vill spela. På sätt och vis är det ändå skönt att göra så, hoppas du kan känna likadant. :)
  Alex skrev senast [type] ..En studie i självplågeri

 7. Erakso 31 januari 2012 at 9:38 #

  Ja, tid är onekligen en bristvara. Jag har inte ens barn men bara att hålla igång med arbete, hushåll, sambo o.s.v tar ju den större delen av den tid man har. Så jag får också snegla ledset på MMO’s och spela singeplayer-spel där jag kan trycka escape och gå ifrån när jag behöver.

 8. Ladydragon 01 februari 2012 at 2:42 #

  Nja jag håller inte med dig….

  speciellt WoW tycker jag är ett spel som fungerar utmärkt att spela själv då det finns så otroligt mycket man kan göra själv
  och man kan göra det i sitt eget tempo
  jag har medvetet valt bort Guild och gruppquests dom senare 3 åren och klarat mig helt på egen hand och jag njuter mer utav det faktiskt jag slipper känna mig stressad av att jag borde göra det och det och folk som gnäller och tjatar
  så bara för att man “borde” spela med andra för att det är ett onlinespel så behöver man ju inte göra det eller?

  köper man 30 dagars speltid till WoW i deras onlinestore så följer det hela tiden Euro kursen då man betalar i Euro som konverteras till svenska kronor vilket kan göra rätt rejält vissa månader skiljer det så mycket som 10 kr minus alltså till min fördel
  i januari månad betalade jag 115 kr för 30 dagars speltid det är då verkligen inte dyrt eller?

  sen tycker jag WoW är väldigt generösa med att man kan låta kontot stå fryst i minst ett halvår utan att betala något men allt är fortfarande kvar så man behöver inte betala månad efter månad och inte utnyttja det utan man kan köpa mer speltid när man känner att nu har jag tid och ork att spela lite igen

  själv är jag 30 år gammal är ensamstående förälder till 1 barn och jag väljer främst bort det meningslösa tvtittandet på kvällarna och istället så sätter jag mig och spelar lite
  och sen tittar jag på webtv dom programmen jag verkligen vill se när jag har tid och ork till det

 9. EmmyZ 02 februari 2012 at 22:22 #

  Zackariasson: Ja jag tror du har rätt i det där med att man uppskattar spelandet mer. Ibland ger maken och jag varandra speldagar på helgen där den andra parten tar allt ansvar för dottern. Känns som ren lyx. Så yes, ses online om 10 år :p Antagligen i samma guild som ungarna ;-)

  Maria: Det är nog just det där för mig, att jag vill vara väldigt ambitiös när jag spelar MMORpG eftersom jag alltid varit det. Och jag tror det är just därför det känns som slöseri med pengar.

  Robert: Äsh, det där med att spendera tid med maken har jag lagt ner! ;-) Nej men skämt å sido, man vill mycket men har inte tid för allt. Och sen tror jag att det är så för alla småbarnsföräldrar egentligen, oavsett ålder :-)

  Oskar: Det gäller ju egentligen att inse att man inte kan dedicera tid till spelen som man kunde innan. Inser man det så släpper nog pressen och stressen. För föräldraskapet vill man ju inte byta ut (med undantag för trotsåldern ^^).

  Joakim: Ja det kan jag tänka mig. Jag har lätt att relatera till MMO-spel eftersom det är sådana jag tidigare velat fördjupa mig i. Men det måste ju vara samma sak med alla spel som har möjlighet att sno en massa tid där man inte längre känner att man hinner.

  Alex: Jo, jag tror att jag har ganska stor självinsikt och att jag fokuserar mer på spel jag vill spela och hinner spela. Men så kommer de där bra MMO-spelen ibland som jag ju bara vill kunna ägna mig åt – och då uppstår konflikten igen :p

  Erakso: Time changes ;-) Fast samtidigt tycker jag att det finns en njutning i att spela kortare spel med mer fokuserad story där jag känner att jag faktiskt avslutar något :-)

  Ladydragon: Jag tycker det känns som om du har hittat ett bra upplägg :-) Vad gäller tv-tittandet kör vi i princip samma sak här hemma, fast vi ser på serier. Skönt att kunna välja när man vill se. Sen är Blizzard generösa med speltiden. Lätt att frysa som du säger och då är det också lätt att plocka upp en månad då man känner att tiden finns. Men jag har personligen ändå svårt att ta tag i ett MMO utan att känna pressen att sitta där varje dag för att få valuta för pengarna, och det är sällan jag orkar spela fokuserat mer än någon eller några gånger i veckan numera :-(

Kommentera

Länka till ditt senaste inlägg