Bland troll och oknytt

Om det är något som verkligen går hand i hand med datorspel, i alla fall i min värld, så är det fantasyböcker. Och just fantasy är något jag fått upp ögonen för mer och mer under tiden tillsammans med min man. Jag fick nämligen inte bara en livskamrat utan även en hel bokhylla full med fantasylitteratur från mängder av olika författare.

Nu är det dessutom så att jag själv har författardrömmar. Jag har nog nämnt det någon gång då och då här i bloggen. Men jag verkar inte riktigt lyckas komma igång. Kanske är det en av de där drömmarna som kommer att ligga latent resten av livet. Kanske är jag bara inte mogen.

I vilket fall blir jag imponerad över författaren Oskar Källner som, trots att han har barn i samma ålder som jag själv, har lyckats göra något av sin författarambition.

Resultatet heter Drakhornet, en ungdomsbok vars handling utspelar sig i ett övernaturligt Sverige år 1809 där så väl tomtar som älvor och andra väsen är verkliga. Huvdrollsinnehavaren Erik är en ung pojke, på flykt undan ett hot i hemstaden Stockholm. På sin flykt träffar han på trollet Snuva och plötsligt blir Erik varse att alla de där sagorna han en gång fått höra faktiskt var mer än sagor.

Under berättelsens gång dras Erik mer och mer in i det övernaturligas värld och livet kommer aldrig att bli det samma. Dessutom är det något mystiskt med det här hornet som han fått med sig på flykten. Hornet han fått stränga order om att aldrig röra vid.

Drakhornet är en spännande och intensiv bok. Det händer hela tiden något nytt som gör att du undrar vad som ska hända på nästa sida. Speciellt lever boken upp under den senare delen av berättelsen. Det märks att Oskar fått upp andan ordentligt när han skriver och både språket och handlingen utvecklas och intensifieras ju närmare slutet man kommer.

Det är till och med så att boken slutar outhärdligt spännande. Och det är också meningen. Det här är nämligen bara första delen i en serie som antagligen kommer att landa i åtta böcker.

Är du nyfiken på boken kan du kolla in den på förlagets hemsida. Där kan du både testläsa och lyssna på delar av boken. Och jag tackar och bockar för att jag fick äran att recensera den. En författardebut är ruskigt häftigt och spännande!

, , ,

About EmmyZ

"I used to blog twice every day, but then I took an Arrow in the Knee" Spelar just nu: Guild Wars 2 (PC), LBP (Vita) Crisis Core (PSP).

5 Responses to “Bland troll och oknytt”

 1. Alex IDV 19 juni 2011 at 19:06 #

  Omslaget ser inte så jättelockande ut, men visst, boken kan ju vara bra för det. Lånar den nog på biblioteket.

 2. EmmyZ 20 juni 2011 at 11:01 #

  @Alex: Man ska inte döma boken efter omslaget vet du väl ;)

 3. Alex IDV 21 juni 2011 at 22:46 #

  @ Emmy: Jo, ja, jag vet… men faktum kvarstår att hade jag sett den här på biblioteket eller bokaffären, hade jag inte plockat upp den och tittat närmare på den, vilket ju är lite tråkigt för författare, förlag och andra som skulle kunna ha tjänat pengar på mitt inköp.

Trackbacks/Pingbacks

 1. » Post Topic » Ny recension av Drakhornet - 21 juni 2011

  [...] en ny recension av Drakhornet. Denna gång är det Emmy på EmmyZ.net som har läst och recenserat. Klicka här för att läsa. Dela med dig: Published in [...]

 2. Drakhornet | Fantastikportalen - 16 mars 2015

  [...] “Drakhornet är en spännande och intensiv bok. Det händer hela tiden något nytt som gör att du undrar vad som ska hända på nästa sida. Speciellt lever boken upp under den senare delen av berättelsen. Det märks att Oskar fått upp andan ordentligt när han skriver och både språket och handlingen utvecklas och intensifieras ju närmare slutet man kommer.” – Emmy Zetterqvist på Emmyz.net [...]

Kommentera

Länka till ditt senaste inlägg