Spela tillsammans eller inte, det är frågan…

Att spela tillsammans är kul - men inte alltid.

Förr var jag en inbiten tillsammans- och onlinespelare. Jag lirade i princip bara rollspel eller strategispel tillsammans med min sambo och våra vänner. Och när den eran var slut kom World of Warcraft som under många långa år fick mig att leva i princip hela mitt spelande liv online.

Idag spelar jag nästan helt uteselutande på egen hand. Även när jag faktiskt ger mig ut online. I World of Warcraft kör jag bara solouppdrag. I spel med onlinelägen, som Call of Duty, kör jag alltid varianter där alla slåss mot alla vilket i princip blir som att spela själv trots att du spelar mot verkliga människor.

Jag har egentligen ingen bra förklaring till varför jag aldrig ger mig in i lagspel online längre. Men jag tror att det har att göra med att jag direkt känner mig bunden när jag spelar tillsammans med andra. Jag kan inte när som helst bara stänga av och göra något annat. Jag känner att jag måste boka upp en tid när spelandet ska börja och sedan vill jag ju ge mitt fulla engagemang under den avsatta speltiden – ett engagemang jag kanske inte riktigt alltid har.

Det är ju dock väldigt olika det där, hur man fungerar som person. Kanske var det de där många åren av fasta raidtider i World of Warcraft som gjort mig allergisk mot bestämda tider. Kanske är det något annat.

Det här innebär dock inte att jag tycker att det är tråkigt att spela med andra. Tvärt om. Men jag föredrar nog ändå att spela tillsammans med någon som sitter i samma soffa. Då känner jag mig inte lika uppbunden.

Hur fungerar du? Jag blev lite nyfiken och tänkte att jag slänger upp en liten undersökning helt enkelt.

[poll id="7"]

,

About EmmyZ

"I used to blog twice every day, but then I took an Arrow in the Knee" Spelar just nu: Guild Wars 2 (PC), LBP (Vita) Crisis Core (PSP).

13 Responses to “Spela tillsammans eller inte, det är frågan…”

  1. Micke 19 april 2011 at 16:13 #

    Jag pendlar fram och tillbaka i detta, en period är kan jag inte tänka mig något annat än att spela med andra, men till slut blir jag trött på allt planerande, koordinerande och drama som ofta förekommer i dessa situationer, och då pendlar jag över till att föredra solo-saker, som jag kan köra när jag vill och på mina villkor. Skulle säga att jag har en periodtid på c:a 1 år. :)

  2. Jerry (Silversoul) 19 april 2011 at 16:13 #

    Mycket bra inlägg.

    Jag är en person som gillar att spela ensam mest, men det går absolut bra med ett läckert multiplayer-spel.
    Det beror ju på vad det är för spel.

  3. Spel-Malmer 19 april 2011 at 16:13 #

    Det är ensam som gäller. Gärna utan online också :)

    Mörkt rum. Jag. Mitt spel. Underbart.
    Spel-Malmer skrev senast [type] ..Bloggen upphör…eller

  4. Trazh 19 april 2011 at 16:16 #

    Skiftar mellan onlinespel med polare på datorn och att nöta retrospel själv.

  5. Zejho 19 april 2011 at 16:18 #

    Jag känner likadant. Senast jag spelade online, bortsett från WoW, var när jag lirade CoD 4 under en intensiv period. Men sedan dess har jag i princip bara spelat ett fåtal NHL-matcher online via Live.

    Varför det har blivit så har jag inte heller något konkret svar på, men precis som du säger så blir man mer bunden till spelet när man spelar tillsammans med andra. Man kan inte spela i sitt eget tempo eller pausa när helst man vill.

    Sedan tror jag också att jag på senare tid avstått från onlinespelande av den anledningen att jag hela tiden mäts mot vad andra människor presterar och känner att jag inte är tillräckligt bra. Jag hoppas dock att detta bara är något tillfälligt, då jag anser att tv-spel är och alltid har varit roligast att spela tillsammans med andra :)
    Zejho skrev senast [type] ..Veckans speltriss- Färgstarkt

  6. Lania 19 april 2011 at 16:18 #

    Jag gillar främst att spela ensam. Men när kompisarna kommer över så är det roligt att spela Mario Kart. Men det är typ allt. :) Jag har inte som du, testat att binda upp min tid, men jag tycker inte att det låter så roligt. Det blir som ett jobb. Passa tider och inte svika andra. Om jag hamnar i en spelsvacka och inte spelar nåt på en vecka eller så, så är det bara mig själv jag riskerar att svika och inte många andra. You know. ^^

    Så, solospelande passar mig bäst och det passar också bra med tanke på vilken genre jag spelar. ^^
    Lania skrev senast [type] ..Veckans speltriss v 15- Färglöst

  7. Niklas (Kraid) 19 april 2011 at 16:27 #

    Säger som Malmer. Jag kurar gärna ihop mig i soffan och grottar ner mig i ett riktigt mustigt och långt singleplayer-spel. Men nästan lika härligt, fast på ett annat sätt, är det att bjuda hem ett gäng kompisar, dricka lite öl och spela tillsammans på samma tv.

    I mina yngre dagar spelade jag väldigt mycket online (Starcraft, WoW etc.) men pallar inte att spela på andras villkor och när andra har tid. Dessutom saknar jag den fysiska sociala kontakten som blir när man spelar i samma rum.

  8. pixelviking 19 april 2011 at 16:27 #

    Om du hade ställt frågan för ett år sedan hade jag svarat att jag helst spelar själv. Att spela är just något som jag gör när jag myser för mig själv. :)

    På senare tid har jag dock gett mig in i allt fler online race, multiplayer fps och coop äventyr.

    Det går förmodligen i vågor det där, vad man känner för, som med så mycket annat i livet. :)
    pixelviking skrev senast [type] ..En geekgirls flytttankar

  9. Trifix 19 april 2011 at 17:13 #

    Jag är uppväxt ute i skogen, ensam med mitt NES och trivs bäst så också. Flyttade sen till stan där det blev jag och min dator istället…

    Så släng på Free for all i COD så är jag absolut på. Jag och mitt vapen mot resten av världen. Bara mig själv att skylla!

    Däremot är Multiplayer tillsammans i soffan en heeeelt annan sak och det bästa som finns i spelväg.

    Jag började förresten med WoW i höstas och i princip enda gången jag kör med andra människor är i Dungeons annars är det solo som gäller. Egentligen skrämmande hur världens största MMO inte tvingar spelare att agera mer med varandra. Level 80 nu och en ensam belgare är den enda som finns på friendslistan förutom dom jag känner IRL…

  10. Henke (spelgubben) 19 april 2011 at 17:32 #

    Jag spelar mest online med kompisar i ett party på XBL. Men uppskattar även en lugn stund för mig själv också.
    Henke (spelgubben) skrev senast [type] ..Veckans speltriss v16 – Färgstarkt

  11. Robin 19 april 2011 at 19:15 #

    Det är både och för min del. I fighting spel t.ex så föredrar jag att spela emot folk antingen online eller face to face, spel som L4D1+2, kräver mer eller mindre att man ska spela med mänskliga med/mot spelare.

    Men samtidigt så finner jag en vis charm i att spela ett spel själv också. Då behöver man liksom inte fokusera på något annat än sig själv och ha så kul som möjligt =) glad påsk på dig btw!

  12. Alex IDV 19 april 2011 at 22:07 #

    Både och, så klart. Vissa genrer, såsom pusselspel, lämpar sig i allmänhet bättre för bara en spelare, medan det är väldigt mycket roligare att spela Mario Kart när man är flera.

  13. EmmyZ 20 april 2011 at 20:01 #

    Intressant hur ni alla känner olika. Men för många verkar det gå i perioder och visst är det olika beroende på situation. Ibland blir det dessutom för mycket av det ena och då tippar man över till det andra :p

    För mig tror jag även att situationen med barn har förändrat mitt beteende :-)

    Och glad påsk på er!

Kommentera

Länka till ditt senaste inlägg