Varierande men slätstruket

Man skulle nog kunna säga att jag börjar bli klar med Dragon Age nu. Ganska bra tajming med tanke på att tvåan släpps snart. Och med klar menar jag att jag spelat igenom expansionen Awakening och fyra DLC:s.

Awakening har jag ju redan pratat om tidigare, så jag tänkte snabbt nämna mina intryck av de DLC:s jag kört, nämligen: Witch Hunt, Leliana’s Song, Golems of Amgarrak och The Darkspawn Chronicles.

Bilderna är lånade från dragonage.bioware.com och DLC:n har levererats av EA.


Golems of Amgarakk

Om du saknade de vindlande gångarna under dvärgarnas huvudstad Orzammar så har du chansen att återbesöka dem i Golems of Amgarakk. Redan under Origins huvudberättelse hintades det om stora Golems som lurade nere i djupen. När du nu beger dig ner igen är det för att leta reda på en försvunnen dvärgaexpidition.

Det här tillägget är fullt av mindre strider med Darkspawns och annat oknytt som befinner sig under staden. Och givetvis även Golems. Fast några står faktiskt på din sida.

Det är en hel del pussel inblandat och en stor del av tiden springer du fram och tillbaka i gångarna för att öppna upp än den ena än den andra dörren. Det är också en hel del historieberättande vilket faller mig i smaken.

Bra: Ett tillägg som bjuder på lite mer information om de märkliga Golems som finns under Orzammar. Varierande innehåll med dialoger, pussel och strider.

Dåligt: Väldigt enformiga miljöer eftersom man håller sig i samma tråkiga gångar och bergutrymmen. Jag gillade dem inte ens när jag var där första gången.

Leliana’s Song

Bioware är väldigt bra på att gestalta sina karaktärer och man bygger oftast relationer med dem. Både bra och dåliga. En av de karaktärer som i Origins känns väldigt framträdande är Leliana och att få en chans att veta mer om henne är välkommet.

Här är det helt den vackra roguen och tjuven Leliana som står i fokus. Till skillnad från flera av de andra tilläggen kan du här inte spela som din egna karaktär från Origins utan här tar du själv rollen av Leliana. Du får veta mer om hennes liv, hennes öde, hennes tankar och hennes dilemman. Och det är en intrigfylld berättelse vi får ta del av. För det är inte alltid lätt att vara mitt emellan ond och god. Ibland leder den elaka sidan dig på spår du inte vill gå.

Bra: En sammansvetsad berättelse med en röd tråd igenom hela tillägget. Att få spela som Leliana är roligt och jag fattar ännu mer tycke för henne och hennes mål.

Dåligt: Trots den röda tråden blev jag besviken över att det slutade så abrupt. Det kändes lite som… jaha, blev det inte mer?

Witch Hunt

Jag tror de flesta kände att det var något skumt med Morrigan. Man visste liksom inte riktigt vad man hade henne. Och det visade ju sig att allt inte stod rätt till.

I Witch Hunt får du med din egen eller en annan valfri höglevel-karaktär ge dig av på jakt efter den kraftfulla häxan som mystiskt försvann efter den episka slutstriden.

Letandet för dig fram och tillbaka över Ferelden och till din hjälp får du bland annat ytterligare en magiker. En magiker som verkligen har svårt att hålla tyst.

Bra: Jag gillar att få reda på vad som egentligen hände. För Morrigan kändes som en gåta som bara låg där och grodde. Jag gillar också att jag får återse Circle Tower där jag i oändliga bokhyllor får leta efter ledtrådar.

Dåligt: Alldeles för abrupt slut. Visst, jag får reda på Morrigans egna version av varför hon försvann. Men förklaringen känns lite forcerad. Och jag hade helt enkelt väntat mig en mer rafflande avslutning och en vildare jakt.

The Darkspawn Chronicles

Av de DLC:s jag tagit mig igenom är det här det mest udda. För istället för att vara på den goda sidan får du nu verkligen chansen att känna på den onda.

Du intar rollen av en Hurloc Vanguard och lyder direkt under Archdeamon. Platsen för slagfältet är huvudstaden Denerim och du får dina uppdrag genom visioner.  Målen är oftast att döda, döda, döda. Till din hjälp har du andra Darkspawns som du kan ta kontroll över och tillsammans slaktar ni människor på löpande band. Och ingen står säker. Inte ens de goda karaktärer du stött på under resans gång som människa, alv eller dvärg.

Bra: Det är lite häftigt att få se striderna från den andra sidans perspektiv och det är lite nervkittlande att sätta svärdet i forna vänner samtidigt som det är ruskigt obehagligt att springa och döda civila. Det är också kul att få testa lite helt nya förmågor eftersom Darkspawns inte är utformade exakt som de goda raserna.

Dåligt: Det här är ett väldigt enformigt tillägg. Du får några mål att döda, förstöra, rädda, ta över. När du gjort det kommer nya. Förväntar du dig dialoger och en djupare känsla för Darkspawns (som vi ju i och med Awakening faktiskt vet existerar) så kommer du att bli besviken. Här är det yxa och svärd som står helt i fokus.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att det är bra variation i de mindre tilläggen som släppts till Dragon Age. De ger dig en djupare inblick i olika karaktärers öden eller mer kunskap kring mysterier och områden som är en del av huvudberättelsen. Att spela tillägget innebär också ofta en bonus av något slag som sedan kan användas i både Origins och Awakening.

Men, generellt sett är tilläggen också ganska slätstrukna. Jag blir inte lika exalterad när jag spelar dem som när jag spelade Awakening. Jag känner att det egentligen inte hade spelat så stor roll ifall jag fått reda på vad som hände eller inte. Kanske blir känslan så för att tilläggen är så oändligt mycket kortare än expansionen Awakening och därför mil kortare än Origins. Jag känner att jag helt enkelt inte får ut så mycket av tilläggen som jag fick av vanliga sidouppdrag i huvudspelet.

, , , , , ,

About EmmyZ

"I used to blog twice every day, but then I took an Arrow in the Knee" Spelar just nu: Guild Wars 2 (PC), LBP (Vita) Crisis Core (PSP).

5 Responses to “Varierande men slätstruket”

 1. Tommy Sagemar 10 februari 2011 at 4:53 #

  Kan hålla med på i princip alla punkter. With Hunt va bäst tyckte jag för då fick jag återse min karaktär men slutet förstörde hela dlc:t. Den ska väll vara mellan Origins och Awakening men då skulle min karaktär inte vara på den platsen som han va på i Awakening. Bioware slog väll knut på sig själva och det landade inte riktigt.
  Håller med om att dom va ganska slätstrukna.

 2. Holmberg 11 februari 2011 at 11:34 #

  DLCerna ser ju ändå lite halvintressanta ut tycker jag men känns som man måste vänta till pappaledigheten om man ska hinna med såna här tidskrävande spel :)

 3. Jocke 11 februari 2011 at 15:29 #

  Var det värt pengarna då? Tänkte sätta mig med Dragon Age nån gång här framöver men antagligen köra det på datorn istället för 360:n.
  Jocke skrev senast [type] ..Slutet är nära

 4. Ercarret 11 februari 2011 at 21:58 #

  Hm, okej, dina åsikter verkar ligga i linje med vad jag hört tidigare om DLC’erna. Det intressantaste verkar vara Leilanas äventyr, och jag har en känsla av att Witch Hunt skulle bli den stora besvikelsen om jag spelade det. Jag blev verkligen peppad på den när den först utannonserades, eftersom det verkligen var en berättelse jag ville ta del av, men sedan så har den fått så dålig kritik att jag nog hellre skippar den än förstör den bilden jag har av hur originalspelet hanterade Morrigan.

  En sak, som kanske mer är en smaksak, men som jag tänkte på: du fetstilade en hel del under sammanfattningen. Det kändes onödigt, eftersom det ändå var just en sammanfattning. I sammanfattningen så plockar man ju ut allt som man tycker var viktigt, och då finns det inte något direkt behov av att försöka bryta ned den texten ännu mer. Allt var liksom viktigt, så väldigt mycket markerades med fetstil. Jag kan vara lite allergisk mot sådant.

  Men som sagt, smaksak. Annars var det bra. :)
  Ercarret skrev senast [type] ..Haters- begone! Uppdaterat

 5. EmmyZ 12 februari 2011 at 21:34 #

  @Tommy: Witch Hunt hade kunnat bli så väldigt mycket bättre tycker jag. Jag gillar att få veta vad som hände, men de hade verkligen kunnat göra det mer spännande!

  @Holmberg: Det är ju främst Origins och Awakening som tar tid. DLC:erna river du av på ingen tid alls. Fast… du lär inte få så mycket gjort när du är pappaledig ;)

  @Jocke: Dragon Age och Expansionen Awakening är helt klart värt pengarna. Kan du köra på PC skulle jag verkligen rekommendera det! Nu finns det ju ett paketpris där du får med både Awakening och alla DLC:s. Jag tror det är billigare än att köpa Awakening separat och då kan du ju lira DLC:erna om du orkar :-)

  @Ercarret: Det är inte så mycket att de behandlar Morrigan fel. Hon är som hon är :p Men de hade kunnat göra så mycket mer. Och bra synpunkt på det fetstilade :-) Det var nog främst för att det såg ut som en vägg av text innan :p Men jag kunde nog ha gallrat lite mer :-)

Kommentera

Länka till ditt senaste inlägg