Tungt regn – trevligt eller otrevligt?

Vi har börjat spela Heavy Rain här hemma. Vi har valt att inte spela tillsammans, så de senaste dagarna har jag spelat på kvällen och sen har sambon spelat ikapp på morgonen när jag sover. Bra upplägg där jag kommer att ha spelat klart först. Det gillar jag!

Så vad tycker vi då? Alltså, spontant vill jag bara säga att det är ett underbart spel. Grafiken är så bra att jag får rysningar. Storyn är grym och jag gillar verkligen upplägget som påminner väldigt mycket om Fahrenheit. Bara att röra karaktären och göra Quicktime Events, alltså trycka på en serie knappar i rätt ordning. Det är också ett stort plus att man får spela många olika karaktärer och att olika val i spelet ger olika scenarier längre fram. Det gör att jag redan nu, halvvägs in i spelet, känner för att spela om det igen och se vad som händer om jag väljer annorlunda.

Heavy Rain är något av det snyggaste jag spelat någonsin.

Samtidigt tycker jag faktiskt inte att det är lika bra som Fahrenheit. Jag kan inte sätta fingret på det, för Heavy Rain är egentligen mer välgjort, bättre regisserat osv. Det är ju som att spela en film, eller hur man ska förklara det. Men den där coola känslan som jag fick när jag spelade Fahrenheit infinner sig inte riktigt. Kanske är det för mycket likt en film och för lite spel? Jag hade gärna sett fler knepiga situationer där man i snabb följd ska trycka rätt knappar. Nu är det väldigt långa stunder där man bara går omkring och öppnar skåp, sätter sig ner, ställer sig upp, plåstrar om någon, matar en baby etc etc. Trycker L1 och L2. Trycker fyrkant och cirkel. Klart.

Lite mer fart skulle vara trevligt

Jag gillar när samma scen kan ses ur flera perspektiv samtidigt.

Nu säger jag inte att det är ett dåligt spel. Inte alls. Med säkerligen flera timmar kvar av storyn är jag fortfarande hänförd. Jag gillar konceptet och tycker att det är kul att få spela något annorlunda där det i princip bara är fokus på story och inte på gameplay. Men då Fahrenheit får en tia i min bok är det här väl nio eller åtta, lite beroende på hur många buggar (för jo, det är långt ifrån buggfritt) som kommer upp och hur berättelsen knyts ihop på slutet.

,

About EmmyZ

"I used to blog twice every day, but then I took an Arrow in the Knee" Spelar just nu: Guild Wars 2 (PC), LBP (Vita) Crisis Core (PSP).

4 Responses to “Tungt regn – trevligt eller otrevligt?”

 1. Farbror Atlas 28 februari 2010 at 16:51 #

  Jag spelade Fahrenheit rätt nyligen och håller det fortfarande som en av de bästa spelupplevelserna jag någonsin stött på. Tyvärr ballar det ur en bit in och lider en del av ofokuserade spelmoment.

  Klarade dessutom alldeles nyligen Heavy Rain som i min bok gör allt det Fahrenheit inte gjorde. Det har mycket bättre “Quick Time”-sekvenser där man faktiskt ser vad som händer till skillnad från hur det låg till i föregångaren, där knappsymbolerna täckte halva skärmen, och ofta var alldeles för långa. Regin är mycket bättre och handlingen hade definitivt platsat i vilken bra deckare som helt på bioduken.

  Heavy Rain känns kort och gott som allt det bästa från Fahrenheit minus det dåliga i ett och samma spel. Jag är verkligen supernöjd och hoppas på fler spel av samma typ i framtiden.
  .-= Farbror Atlass last blog ..Samus öppnar upp sig =-.

 2. eatem 28 februari 2010 at 18:21 #

  Jag har klarat spelet, tycker ungefär samma lika. Det är riktigt bra men inte fantastiskt. Men jag gillar att de verkligen har försökt att göra något annorlunda. 9/10 är väll ett rimligt betyg. :)

 3. Mattias 28 februari 2010 at 18:23 #

  Jag ser fram emot att spela Heavy Rain själv och jämföra mina egna åsikter med er andra. Det verkar som att alla haft tokhöga förväntningar på Heavy Rain men på kommentarer på olika håll så verkar det så här i efterhand som om det råder lite delade meningar om hur vida Heavy Rain lever upp till förväntningarna eller inte.

  Farenheit var även i min bok en 10-poängare, vi får se om Heavy Rain blir en 11 av 10. Av det jag sett och upplevt i demot så blir det så, eller om det blir som för dig, att jag ger det en 8a eller 9a.

  Jag bestämde mig för att köra igenom Final Fantasy 13 innan jag köper Heavy Rain så förhoppningsvis hinner patcha alla de elaka buggar som (vissa?) upplevt.

  Tjing!
  .-= Mattiass last blog ..Vackra Konstverk Från Klassiska Spel =-.

 4. EmmyZ 01 mars 2010 at 9:11 #

  Farbror Atlas: Jag hoppas också på fler spel och som min sambo sa: Det tar lite tid att komma in i Heavy Rain. Kanske är det så att jag bara inte upplevt det bästa ännu eftersom jag inte kommit till slutet.

  Jag har stört mig på en del sekvenser där Quick Time-event-knapparna gömt sig bakom karaktärerna och där kameran varit ett problem. Främst i trånga utrymmen. Men det har bara skett ett par gånger.

  Jag minns inga irritationsmoment från Fahrenheit, men så var det några år sedan jag spelade. Jag kanske glorifierar det :p

  eatem: Ja det är ju helt klart ett underbart spel. Inget snack om saken :-)

  Mattias: Tyvärr är det nog ofta så, att man har för höga förväntningar och eftersom jag verkligen älskade Fahrenheit så var jag såååå pepp. Kanske är det just därför jag är lite besviken. Ska bli inressant att se vad du tycker, även om FF 13 :-D

Kommentera

Länka till ditt senaste inlägg